Radio H4K

Een gemiddelde wandeling door de stad, in een park of supermarkt wordt constant verstoord door allerlei bliepjes, tikjes en trilgeluidjes van kleine telefoons in broekzakken en tasjes. In een fractie kan men een bericht doorgeven wat in een wereldwijd netwerk toonbaar wordt. Berichtenservice WhatsApp telt meer dan anderhalf miljard gebruikers, in de applicatie WeChat worden gemiddeld 38 miljard berichten per dag gestuurd. De hele wereld tikt en chat erop los.

Loze berichten, korte mopjes, scheldtirades, van alles komt voorbij in telefoonchatgesprekken. Maar hoe hard er ook om gelachen kan worden, of hoe ingrijpend een bericht ook kan zijn, alle berichten gaan al snel op in de zee aan woorden waar ze in omringd zijn. We worden volop gebombardeerd met een kakafonie aan woorden, waarbij de waarde al snel verloren gaat.

Het geschreven woord verliest zo al gauw zijn waarde, terwijl het gesproken woord even glansrijk blijft als voorheen. Een liefdesverklaring draagt pas emotie als het uitgesproken wordt, een redevoering vindt pas draagvlak zodra het met de juiste verwoordingen en intonaties gevoerd wordt. De manier van presenteren geeft dusdanig meer belevenis aan een verhaal. Het maakt van verhalen een leefwereld, het maakt politici, artiesten en presentatoren gedenkwaardig.

Het gesproken woord komt uitermate tot zijn recht in het sportcommentaar. Sport, een plek waar passie, kameraadschap en fysieke uitdagingen samenkomen. Een commentator moet zichzelf een weg zien te banen in dit speelveld. Zijn of haar presentatie van het schouwspel biedt voor de toehorende een beeld van hetgeen zij niet kunnen zien. Hun manier van vertellen bepaalt voor een groot deel hoe het sportevenement beleefd wordt. Zij voegen het woord bij de daad.

Ook dit jaar, op 9 en 10 maart, zullen de Razende Reporters verslag doen van de Heineken Roeivierkamp. Een viering van het gesproken woord. Hun spraak zal galmen over het Amsterdamse vaarwater, waarbij geen ploeg of vereniging onbesproken blijft. Met een ongezouten mening wordt hun boodschap ingepeperd bij het roeipubliek, zowel aan het water als in de veilige haven van het thuisfront. Leve het gesproken woord!